keskiviikko 18. huhtikuuta 2012

Estevalmennus// Cetta

Olin eilen niin kauhean väsynyt kun pääsin kotiin, etten jaksanut kirjotella tunnista enään illalla. Ensin töissä 6.30-15.00, josta viimeset 2h oli auditoriossa kuukausi-info, siitä sitten vauhdilla kotiin, vaatteiden vaihtoon ja hakemaan kivistöstä Cettaponi kyytiin, olin laskenut että 16.00 aikaa pitäs päästä lähtemään tallilta ajaa,. Päästiinkin ajoissa lähtee , kun tytöt oli laittany c:n valmiiksi, niin ei tarvinnut kun laittaa koppi perään ja pakata poni. C kulkee hyvin kopissa, mitä nyt vähän jänskätti kun oli ihan yksin x) matka meni hyvin ja oltiin keravalla n 16.45. Laiteltiin poni kuntoon ja mentiin maneesiin käppäilee, hyvin meni selkäännousu taas.

Kävelin hetken ja verkkasin itsenäisesti kevyessä ravissa molempiin suuntiin jonkin aikaa. Ravailin taas mahdollisimman rennosti, tein paljon voltteja ja taivuttelin ponia, tuntui oikein kivalta. Annoin hetken kävellä ja siirryttiin laukkaan, Poni tuntui vähän vahvalta ja yritti juosta alta. Antti huomautteli paljon siitä, että mun pitäis itse päästä rentoutumaan ja myötäämään sisältä ihan kunnolla, esim taputtamalla. Ton ponin kanssa pätee se, että vaikka se on kuuma, niin mitä enemmän pitää vastaan kädellä ja jää itse vahvaksi, sitä enemmän poni kuumuu ja pistää vastaan. Laukkakin alkoi pikkuhiljaa tuntumaan hyvältä, heti kun c alkoi rentoutumaan laukassa, pyysi Antti suoristamaan sitä ympyrällä, mä jään helposti ratsastamaan hevosta sisään asettuneena, varsinkin jos alla on kuuma hevonen. Ajoittain kun ite pääsin sisään tohon hommaan tuntui poni erittäin kivalta ja pystyin laukassakin myötäämään/taputtelemaan ja poni pysyi alla, ilman että olisi paennut paikalta, jes!  Hetki käyntiä ja sama homma toiseen suuntaan. Ihan sama käytiin läpi mitä toiseenkin suuntaan, Poni rennoksi, suoristetaan, Mona istuu penkkiin ja pyrittiin saamaan C rennoksi ja laukka rauhalliseksi ilman mitään sinkoiluja. Laukkojen jalkeen oli superfiilis, jotenkin tuntu että pääs ihan oikeasti ratsastamaan sitä laukkaa ilman, että tarvii miettiä koko ajan mihin se seuraavaks sinkoaa. Ponille paljon taputuksia ja hetki käyntiä.


Alettiin hyppäämään pikku pystyä pitkälläsivulla laukassa, alotettiin vasemmassa kierroksessa, ja antti painotti sitä, ettei esteelle ole tulemista, jos poni juoksee pää pystyssä alta. Voltteja niin paljon, kun tarve vaatii ja sitten, kun tuntuuu hyvältä niin voi tulla esteelle. Eka hyppy meni oikein hyvin eikä ponny yrittänytkään esteen jälkeen kadota mihinkään. Toistettiin samaa harjotusta hetken aikaa ja korjailtiin mm ponia taas suoraksi sekä keskityttiin siihen, että kun laskeudutaan esteeltä, jatketaan suoraan, eikä lähetä ratsastelee uusintateitä niinku mä  vähän tykkään ajattelematta tehdä :D  Sama homma toiseen suuntaan ja lopussa hypyt olikin ihan megarentoja ja poni tuntui tosi hyvältä ratsastaa. Lopetettiin tähän. C:llä ei olla talvella hypätty yhtään, joten tämä määrä hyppyjä oli oikein sopiva määrä ensimmäiselle tunnille. Otin loppuravit ja  annoin ponin kulkea pitkänä eteen alas.

Saatiin tosi hyviä neuvoja ja huomasin itse kuinka "helppoa" on ratsastaa, kun joku huutelee maastakäsin neuvoja, en oo ite ollu moniin vuosiin valmennuksissa ja oli hienoa huomata miten hyvin homma toimii, kun vaan muistaa koko ajan tarvittavat asiat, eli tässä tapauksessa paljon puolipidätteitä, pitää muistaa myödätä, eikä saa ite jäädä vetämään vaikka kuinka tuntuu, että mennään liian lujaa, pitää muistaa ratsastaa ponia suoraksi ja asetella sitä molempiin suuntiin ja kevyt mutta silti elävä käsi, itse istua penkkiin sekä olla nojaamatta eteen. Mä helposti nojaan itse eteen jolloin pohje liikkuu taaksepäin ja antaa vaan entisestään lisävauhtia kuuman hevosen kanssa. Antti kehui ponia (JA MUAKIN jes x) ) Jäi tosi hyvä fiilis tosta tunnista, ennenkaikkea sen takia, kun näki miten tyytyväinen poni oli ja silläkin varmasti lähes yhtähyvä fiilis kun mulla :) Tästä on hyvä jatkaa ja varmasti mennään Antille hyppeleen jatkossakin!


Muutamia kuvia saatiin, mutta kuvaaja (äiti) vasta harjottelee kuvaamista, joten maneesikuvien laatu on mitä on, mutta ompahan kuitenkin :D















16 kommenttia:

  1. Eikö vähempikin piuhoja riittäisi? Mitä järkeä noilla gramaaneilla on hyppäämisessä??

    VastaaPoista
  2. Jos yhtään tiedät miksi gramaaneita pidetään, ymmärrät varmaan miksi mäkin niitä käytän. Katsokaahan monessa kuvassa gramaanit olisi niin kireällä, että toi olis jotenkin sairasta? Esteet tosiaan n70cm ja hyppyissäkin näkyy löysä gramaani, tiedostan kyllä hetken, jos gramaani on liian kireällä.

    kaipa ne kansainväliset huippuratsastajatkin on sairaita pitäessään rintaremmimartingaalia+gramaaneita ;)

    VastaaPoista
  3. "Jos yhtään tiedät miksi gramaaneita pidetään, ymmärrät varmaan miksi mäkin niitä käytän." << Siksi, että ei osata tai viitsitä ratsastaa hevosta avuille ja peräänantoon eli selkää pyöreäksi, takaosaa alle, kintereitä taipumaan ja etuosaa keveäksi. Gramaanit tekevät hevosen niskaan väkipyörävaikutuksen vuoksi valtavan paineen, mutta ratsastajan käteen tämä tuntuu hyvin kevyeltä. Näin saadaan aikaan illuusio avuilla olevasta, kevyestä hevosesta, jolla on niskat nutturalla - ja voidaan jatkaa tyytyväisenä tarvitsematta opetella, kuinka hevonen ratsastetaan hyväksi ilman pakottavia remmejä. Seuraava argumentti on varmasti, että en mä mitään pakota, mä vaan "rajaan" tai "ohjaan". Mietitäänpä, mitä pakottaminen tarkoittaa. Se tarkoittaa sitä, että jos hevonen ei pyöristä kaulaansa, ratsastaja vaikuttaa gramaanilla, jolloin hevosella ei ole vaihtoehtoa. Mitä ohjaaminen ja rajaaminen sitten tarkoittaa? Sitä, että kun hevonen nostaa päänsä, gramaani ottaa jälleen kiinni. Hevosella on siis vaihtoehtona mennä pää pystyssä ja sietää valtava paine niskassaan ja suussaan, tai sitten naksauttaa nenänsä alas. Pakottaminen, "rajaaminen" ja "ohjaaminen" tarkoittaa gramaanien käytössä samaa asiaa. Toisekseen sinä et liene huipputason ratsastaja, joten gramaanien käyttö sekä esteillä että sileällä on yhä arveluttavampaa. Huono ratsastaja ei osaa käyttää gramaaneita, ja hyvä ratsastaja ei niitä tarvitse. Ratsastuksessa pitäisi olla kyse itsensä ja oman apujenkäytön kehittämisestä. Gramaanit eivät kehitä ratsastajaa, vaan ovat oikotie illuusioon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "Huono ratsastaja ei osaa käyttää gramaaneita, ja hyvä ratsastaja ei niitä tarvitse."

      Miksi sitten huippuratsastajatkin käyttävät gramaaneita?

      Poista
    2. * Miksi sitten huippuratsastajatkin käyttävät joskus gramaneita?

      Poista
  4. Mä en ole huippuratsastaja , mutta sen verran kokenut kuitenkin, että pystyn menemään gramaaneilla ilman, että se aiheuttaa ongelmia. Kuten näet kuvissa gramaani on kokoajan löysällä. Kyseinen poni on joskus hypellyt pystyyn ja gramaani auttaa myös estämään sitä. Ymmärrätkö? Mä en koskaan ole pakottanut hevosta kulkemaan oikeinpäin gramaanin avulla. Varmasti monet tuota tekevät, mutta mene kertomaan se heille livenä, jos näet tälläista tapahtuvan. Kuvien perusteella on aivan turha tulla jauhamaan ja yrittämää pelastaa maailmaa...

    Kuvitteletko tosiaan ammattilaisten käyttävän gramaaneita kehittääkseen itseään? Entäpä miten perustelet mm tason ratsastajat, jotka käyttävät gramaaneita?

    Mä lupaan lopettaa gramaanien käytön heti, kun tunnen niistä olevan haittaa. tiedän kyllä millon hevonen kulkee rentona oikeinpäin ilman, että gramaani sen siihen pakottaa.

    Ihan oikeasti ei kannata päteä asioista mistä ei näytä tajuavan yhtään mitään. toki voit myös olla kukkahattutätki, joka on ratsastanut hevosia joiden selkään istahtaa ja kaula menee kivasti kaarelle ja elämä hymyilee...

    VastaaPoista
  5. Gramaani ei todellakaan ole kuvissasi löysällä. Jos tuo on käsityksesi löysänä roikkuvasta gramaanista, niin miltä mahtaa näyttää, kun kiristät gramaania?

    Käytät siis gramaania vain ja ainoastaan siksi, että hevonen on joskus hypellyt pystyyn? Aiemmassa viestissäsi kerroit, että "jos yhtään tiedät miksi gramaaneita pidetään, ymmärrät varmaan miksi mäkin käytän niitä". Viittasit siis pystyyn hyppivän hevosen hallintaan, turvallisuuteen? Et siihen, että gramaanilla hallitaan hevosen liikkumista ja asentoa tai apuihin vastaamista?

    Olen juuri sanonut, että gramaanit EIVÄT kehitä ratsastajaa ja ne ovat vain oikotie johonkin kuvitteelliseen hyvään ratsastukseen. Sitten sinä vedät sen johtopäätöksen, että "Kuvitteletko tosiaan ammattilaisten käyttävän gramaaneita kehittääkseen itseään?". Luepa kommenttini uudestaan: gramaanit eivät kehitä yhtäkään ratsastajaa. Näin ollen en väitä niiden kehittävän ammattilaisiakaan.

    Ja mitä ammattilaisiin muuten tulee: en minä ala perustella, miksi heidän on ok käyttää gramaaneita. Olen juuri sanonut, että se ei ole ok. Monet huipputason ratsastajat käyttävät muitakin kyseenalaisia keinoja, kuten rollkuria ja aikamoista hevosen paineistamista, että he saavat niistä kaiken irti. Kyse on siitä, mikä on kenenkin mielestä hyväksyttävää, jotta hevosesta saadaan irti optimaalinen suoritus. Minun maailmassani gramaanit eivät eivät kuulu niihin keinoihin. Eivätkä varsinkaan amatööriratsastajien käyttäminä.

    Kysehän on juuri siitä, että suurin osa ratsastajista EI tunne, että gramaanista olisi haittaa. Kuten sanottu, hevonen tuntuu vastaavan sen kanssa apuihin hyvin ja olevan kevyt. Miksipä ratsastaja silloin tuntisi, että gramaanista on haittaa? Suosittelen sinua perehtymään hyvään englanninkieliseen kirjallisuuteen hevosen anatomiasta ja gramaanin vaikutuksesta, niin tietät sen vaikutuksen hevoseen, vaikket sitä selkään tunnekaan. Paitsi että kun asenteesi on lapsenomainen "sä et tajuu niinku mistään mitään kun arvostelet mun apuohjien käyttöö!", niin en usko, että haluat sivistää itseäsi kirjallisuudellakaan. :-)

    VastaaPoista
  6. Mitä helkkarin kukkahattutätejä täällä on? Tuo on aivan normaalia.

    Jossain myös hevoset näkevät nälkää ja niitä pidetään huonosti. Hevonen ei näytä missään tapauksessa kärsivän ja ratsastaja näyttää taitavalta. Ennemmin olisin huolissani niistä teineistä, jotka kouluttavat ex-ravureitaan olympiat viimeisessä renkaassa ja kaula gramaaneilla rullalla. Gramaani on silloin ok, kun sitä tarvitsee ja osaa käyttää.

    Muutenkin kuvien perusteella on naurettavaa tehdä minkäänlaisia johtopäätöksiä.

    VastaaPoista
  7. "Hevonen ei näytä missään tapauksessa kärsivän ja ratsastaja näyttää taitavalta." - "Muutenkin kuvien perusteella on naurettavaa tehdä minkäänlaisia johtopäätöksiä."

    Niin mitenkä oli? ;) Miten sinä voit nähdä kuvista, että ratsastaja on taitava eikä hevosta mikään häiritse, mutta sitten kerrot, että on NAURETTAVAA tehdä kuvien perusteella johtopäätöksiä? Kuvista ei voi nähdä, liikkuuko tuo hevonen hyvin. Kuvista näkee vain, että ratsastaja käyttää gramaaneita, ja noissa kuvissa se on useissa myös kireällä. Hevosella on jo nenä luotiviivalla, ja gramaani on SILTI kireällä. Eli se ei edes silloin ole löysällä, kun hevonen on oikeassa muodossa. Se on kyllä nähtävissä kuvista. Sinä et sen sijaan noiden kuvien perusteella näe, miten ratsastaja ratsastaa ja miten hevonen reagoi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anonyymi!
      Ensinnäkin toivoisin että linkität oman ratsastusvideosi. Ihan todellako olet sitä mieltä, että hevonen näyttää kärsivältä? Se on hyvässä lihassa ja innostuneen näköinen. Mitä jos sekunninsadasosan jälkeen gramaaniohja onkin löysällä? Niin, emme voi tietää. Pointtini oli kuitenkin se, että kuva ei missään nimessä kerro kokototuutta. Arvasin kyllä, että takerrut kohtaan "kuvien perusteella on naurettavaa tehdä minkäänlaisia johtopäätöksiä." Pitihän sinun hieman päästä pätemään ja todistamaan näsäviisauttasi ;)
      En siltikään voi ymmärtää, miten voit arvostella ratsastusta noin rankasti muutaman hassun kuvan perusteella. Luultavasti et tunne kys. hevosta saati ole ratsastanut sillä. En myöskään usko, että tunnet ratsastajan.

      Ps. Olen seurannut ratsastajaa jonkin aikaa ja tunnen valmentajan. Valmentaja on hyvä, tarkka ja hevosystävällinen. Jos hänen mielestään kys. ratsataja ei kykenisi ratsastamaan gramaanilla oikein, ei hän sallisi niillä ratsastamista.

      Poista
  8. "Anonyymi!
    Ensinnäkin toivoisin että linkität oman ratsastusvideosi. Ihan todellako olet sitä mieltä, että hevonen näyttää kärsivältä? Se on hyvässä lihassa ja innostuneen näköinen."

    Kun kalikka kalahtaa, aletaan kysyä muiden ratsastusvideoita. Ei minun ratsastukseni ilman gramaaneita ei ole tämän keskustelun ajatus. Blogin pitäjä on parin ihmisen kanssa aloittanut keskustelun, jota minä jatkan, koska aihe on tärkeä.


    "Mitä jos sekunninsadasosan jälkeen gramaaniohja onkin löysällä?" << Pointti on se, että hän VÄITTÄÄ, että noissa kuvissa gramaani on löysällä. Silloin jokaisen, jolla on silmät päässä, on voitava huomauttaa, että näin ole ole. Hän on SAATTANUT löysätä gramaania heti noiden jälkeen - tai sitten ei. Onpa jännää, että kameraan on sattuneet juuri ne kuvat, joissa hevonen on muodossa ja gramaani yhä kireällä, ja että blogin pitäjä on halunnut laittaa juuri nämä kuvat esittelyyn.

    "Arvasin kyllä, että takerrut kohtaan "kuvien perusteella on naurettavaa tehdä minkäänlaisia johtopäätöksiä." Pitihän sinun hieman päästä pätemään ja todistamaan näsäviisauttasi ;)" << Eli se ei nyt olekaan naurettavaa, että sinä kerrot kuvien perusteella hevosen näyttävän tyytyväiseltä, ratsastuksen olevan hyvää ja ratsastajan olevan taitava ja päälle muistat kertoa, että on tosi naurettavaa päätellä kuvista jotain ratsastuksellisia asioita? Joillain ihmisillä on kovin lapsenomainen tapa sanoa "arvasin, että takerrut tähän, ootpas näsäviisas!!", kun he ovat puhuneet itsensä pussiin ja sitten joku huomauttaa siitä. Kyllä, keskusteluissa on tarkoituksena, että keskustellaan, ja jos joku jeesustelee sanomalla yhtä ja sitten kohta kieltää sen muilta "naurettavana", niin sietää saadakin kritiikkiä. Jos kirjoitat ns. kahdella naamalla, ei ole näsäviivasta sanoa, että koitas nyt päättää, kumpaa mieltä olet. Sinun sen sijaan kannattaisi miettiä, onko se nyt naurettavaa vai eikö olekaan. Olet sekä arvostellut että tehnyt sitä itse, ja vieläpä samassa viestissä.

    Minä en edelleenkään arvostele ratsastusta muilta osin siltä, mitä näen: ratsastajalla on gramaanit, ainakin kuvien oton aikana gramaani on vieläpä kireällä, vaikka hevonen on jo muodossa, ja ratsastaja väittää gramaanin olevan silti ihan löysä. Minä en arvostele aloittajan ratsastushousuja, kättä, perhettä tai ulkonäköä tai sitä, että hän ratsastaisi ylipäätään huonosti. Minä arvostelen gramaanien käyttöä, ja vielä enemmän sitä, että amatööriratsastaja käyttää niitä. Ratsastajaa ei tarvitse tuntea nähdäkseen kuvien perusteella tällaisia tosiasioita.

    VastaaPoista
  9. Nyt täytyy jo ihan kysyä, että onko sulla silmissä vikaa? jos sun mielestä noi gramaanit eivät ole löysällä niin hohhoijjaa. ne on tuntumalla ja juuri sillein, kun gramaaneita kuuluu käyttää. Tuo lenksu mikä on löysänä vyössä kiinni on gramaani,josta näkee kyllä että ei ole kireällä...

    VastaaPoista
  10. huhhu mitä kukkahattutätejä. omalla hevosellani myös menty gramaaneilla paljon silloinkuin ongelmat oli huipussaan, keuli muunmuassa ympäri. gramaaneilla sai vähennettyä keulimista. ja kyllä, olen myös hypännyt gramaaneilla varmaan 110cm kokoisia esteitä ja hevosellani ammattiratsuttaja on mennyt gramaaneilla jopa 145cm okseriokseri sarjaa. eikä se mitenkään kärsi :)

    VastaaPoista
  11. Niimpä,nää maailmanpelastajat on just just niitä, jotka ei oo koskaa mennyt kun omilla pullaponeillansa ja ajattelevat, että kun niiden hevoset toimii tietyillä tavoilla, niin pitäisi muidenkin hevoset toimia samoilla avuilla. Ja jos niin ei ole voidaan leimata sitten eläinrääkkääjäksi mikäli suitsien/satulan lisäksi löytyy yksikin ylimääräinen piuha ;)

    VastaaPoista
  12. se on helppo huudella ja arvostella toisia kun sen tekee puskista anonyyminä...

    VastaaPoista